DBB Residence από τον Govaert & Vanhoutte Architects στο Knokke, Βέλγιο

DBB Residence από τον Govaert & Vanhoutte Architects στο Knokke, Βέλγιο

Εργο:DBB Residence
Αρχιτέκτονες:Αρχιτέκτονες Govaert & Vanhoutte
Τοποθεσία:Knokke, Βέλγιο
Περιοχή:6.092 τετραγωνικά πόδια
Φωτογραφίες από:Τιμ Βαν Ντε Βέλντ

DBB Residence από τους Govaert & Vanhoutte Architects

Βρίσκεται κοντά στο ιστορικό πεδίο της μάχης του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, Φλάνδρα Φιλντς, στο Βέλγιο, τοDBB Residenceείναι γεμάτος ιστορία.Αρχιτέκτονες Govaert & Vanhoutteαποφάσισαν ότι αντί να απαλείψουν αυτή την ιστορική ιδιαιτερότητα, θα δημιουργούσαν μια εκπληκτική οπτική αναπαράσταση της διχασμού μεταξύ παλαιού και νέου.
Το κτίριο έχει μια απότομη διαίρεση που χωρίζει την ιστορική πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου από την ανακαίνιση των αρχιτεκτόνων. Από την ιστορική πλευρά, η πρόσοψη γίνεται από ανοιχτό κόκκινο τούβλο ενώ η οροφή καλύπτεται από παραδοσιακά πλακάκια από τερακότα.
Από την άλλη πλευρά, η ανακαινισμένη πλευρά έχει τοίχους από λεπτή γκρι ξυλεία και στέγη από τον ίδιο τύπο υλικού.

Από τους αρχιτέκτονες:"" Ένας χώρος είναι ένας χώρος που έχει ξεχωριστό χαρακτήρα ", υποστηρίζει ο Norberg-Schulz στο Genius Loci: Προς μια Φαινομενολογία της Αρχιτεκτονικής. Η σάρωση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος σε αναζήτηση κρυφών οπτικών μοτίβων και η μετάφραση αυτών κομψά σε ένα έργο σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι η αποστολή που εξαπλώνεται. Μια ενσυναίσθηση που δεν είναι άγνωστη στους αρχιτέκτονες Govaert & Vanhoutte. Χάρη στις πέντε ευαίσθητες τοποθεσίες κληρονομιάς στο πρόγραμμα σπουδών της, το αρχιτεκτονικό γραφείο της Bruges έχει ήδη αναπτύξει μια τέτοια συγγένεια με την ιστορική αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρα της Δυτικής Φλάνδρας ότι η προσέγγιση για το φρούριο Hazegras και το περιβάλλον του είναι σαν μια δεύτερη φύση ».

"Ένα διατηρητέο ​​μνημείο όπως το φρούριο Hazegras μπορεί να φέρει πολλές αξίες κληρονομιάς στο DNA του. Ακριβώς όπως τα κορδόνια του DNA-μορίου μπορούν να θεωρηθούν ως η σπονδυλική στήλη που κατέχει όλα τα γενετικά δεδομένα, οι Govaert & Vanhoutte Architects διαβάζουν πληροφορίες από στρατιωτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, φυσικές, υποδομές και τεχνικές πληροφορίες από τα ίχνη μέσα και γύρω από το αγρόκτημα Burkeldijk. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα σύνολο λειψάνων από την αρχαιότητα. Όπου η παλαιά κληρονομιά επηρέασε ιδιαίτερα την προστασία των αντικειμένων, η εστίαση της κληρονομιάς σήμερα στηρίζεται στην διατήρηση της «μνήμης» που φέρει το υλικό της κληρονομιάς. Η επέκταση προς τη φροντίδα της κληρονομιάς σημαίνει την αξιοποίηση της εγγενής αξίας κληρονομιάς του περιβάλλοντός μας και τη δημιουργία δυνατοτήτων για νέες θετικές εξελίξεις.
Για τη μετατροπή της αγροικίας σε μια κατοικία, η Govaert & Vanhoutte κόβει με ακρίβεια τα μη πολύτιμα ίχνη. Οι πολύτιμες ιστορικές κατασκευές μπαίνουν έτσι σε ισορροπία με τους ελάχιστα προστιθέμενους όγκους. Μια πτέρυγα του σχήματος U σχεδίου της ανατροπής του φρουρίου Leopold εξωθείται προς τα βόρεια με χώρους γραφείων οι οποίοι συνεχίζουν το κτίριο όχι μόνο σε σχέδιο αλλά και σε διατομεακές αναλογίες. Από αυτή τη σεβαστή συνέχεια προκύπτει η επιλογή του υλικού. Αφρομορφικές ράβδους 7 έως 3 cm με ενδιάμεση απόσταση 4 cm σαφώς και ακόμη διακριτικά επιδιώκουν το ρυθμό των πυροβόλων όπλων που εξακολουθούν να είναι ορατοί στα τοιχώματα ανακούφισης. Ομοίως, διατηρείται ο χρόνος της προηγούμενης μετατροπής από τη μείωση σε αγροικία. Οι σχολαστικά επιλεγμένες τομές των ανοιγμάτων της πρόσοψης ενισχύουν αυστηρά την ουλή μεταξύ κόκκινου και κίτρινου πλινθώματος. Ταυτόχρονα, τα κομψά τμήματα της επένδυσης από μεταλλικό παράθυρο και η τριπλή υάλωση υψώνονται στους όγκους από τούβλα και ξύλο. "

"Όχι μόνο τα υλικά του εξωτερικού δέρματος, αλλά και το enfilade των χώρων του νέου όγκου αντανακλούν την τοπική αρχιτεκτονική των μεγάλων αγροικιών. Ακολουθώντας το ίδιο θέμα, το τραχύ σκυρόδεμα και το μαλακά στρογγυλεμένο σοβά είναι σε αντίθεση με τα εκτεθειμένα, αποκαταστημένα ξύλινα σκεπάσματα και τους προσφάτως προστιθέμενους αλλά εξίσου ξύλινους εσωτερικούς όγκους. Ακριβώς όπως ένα φρούριο εσωστρέφεται για προστασία, οι χώροι ανάγνωσης και εργασίας προσανατολίζονται εξίσου προς την εσωτερική αυλή. Το σύνορο μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών διαφυγών εξαιτίας της διαιώνισης του πλυμένου δαπέδου από σκυρόδεμα που θυμίζει τις βάσεις των κανόνι. Ως αντίθεση ενός προμαχώνα, οι χώροι διαβίωσης ανοίγουν στους πολλούς έξω από το πρώην προπύργιο.
Μια νέα υπόγεια διάβαση συνδέει τη μεταμορφωμένη αγροικία με τον διευρυμένο αχυρώνα. Σε αυτή την επέκταση αναγνωρίζεται παρόμοια υπογραφή. Οι διατομεακές αναλογίες διατηρούνται, η επιλογή των υλικών είναι η ίδια, αλλά και τα δύο κτίρια με δωμάτια είναι ελαφρώς μετατοπισμένα και ολισθαίνουν. Εδώ μια γυάλινη συγκόλληση γύρω από ένα μέρος της εσωτερικής πισίνας και η κουζίνα για τους επισκέπτες ετοιμάζει τις ποσότητες από τούβλα και ξύλο. Ακριβώς όπως τα παραθυρόφυλλα του παλιού αχυρώνα, οι συρόμενες προσόψεις της επέκτασης προσφέρουν την ευκαιρία να σφραγίσουν πλήρως το συγκρότημα φιλοξενουμένων.
Όχι μόνο η λειτουργική μετατροπή της αγροικίας και του αχυρώνα, αλλά και η απελευθέρωση, η αποκατάσταση και η ανάπλαση των λειψάνων στην περιοχή αναπνέουν μια ατμόσφαιρα σεβασμού και διακεκριμένης στρατιωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα, ο τεχνητός φωτισμός γύρω από τα τέσσερα σχεδόν πανομοιότυπα σκυρόδεμα και τούβλα WWI-bunkers νοτιοανατολικά του αχυρώνα, ανυψώνει τους μονόλιθους πέρα ​​από τη μπανιότητα.
Παρέχοντας ιδιαίτερη προσοχή στα κτίρια και το εξαιρετικά φορτισμένο περιβάλλον τους, η Govaert & Vanhoutte όχι μόνο κατορθώνει να αναβιώσει το χαρακτήρα του χώρου στην αγροικία. Οι αρχιτέκτονες τοποθετούν αυτή την ανακαίνιση και ανακαίνιση με τόση αξιοπρέπεια και ποίηση στους πόλντερ ότι το έργο επιτυγχάνει την αρχική έννοια του «Genius Loci»: τη θεότητα του τόπου ».

Like this post? Please share to your friends:
Αφήστε μια απάντηση

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: