Do Bomba House από τον SOTERO Arquitetos στην Παλμεϊρά, Βραζιλία

Do Bomba House από τον SOTERO Arquitetos στην Παλμεϊρά, Βραζιλία

Εργο:Κάνετε το Bomba House
Αρχιτέκτονες:SOTERO Arquitetos
Τοποθεσία:Palmeiras, Βραζιλία
Περιοχή:3,336 τετραγωνικά πόδια
Φωτογραφίες από:Leonardo Finotti

Κάνετε το Bomba House από τον SOTERO Arquitetos

SOTERO Arquitetosτης Βραζιλίας έχουν σχεδιάσει ένα εκπληκτικό, πολυτελές οικογενειακό σπίτι που ονομάζεταιΚάνετε το Bomba Houseστην πόλη Palmeiras, μια πόλη στη Βραζιλία.
Μια δομή αιωρούμενου όγκου διατεταγμένη διαμήκως είναι η βασική αρχή του σχεδιασμού αυτής της κατοικίας, η οποία είναι κατασκευασμένη κυρίως από σκυρόδεμα, αλλά χρησιμοποιεί επίσης ξύλο για προσόψεις και προσόψεις.
Το κύριο σώμα της κατοικίας επισυνάπτεται από παρόμοιο, μικρότερο όγκο που επεκτείνει τον χώρο.

ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ

Το Chapada Diamantina, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ένα οροπέδιο με μέσο υψόμετρο 1.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτείας Bahia (Βραζιλία), περιλαμβάνει ένα εθνικό πάρκο με το ίδιο όνομα. Περιλαμβάνοντας έξι δήμους, το πάρκο μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 152.000 εκτάρια του, καταπληκτικά τοπία με βουνά, φαράγγια, σπήλαια, ποτάμια και καταρράκτες, καθώς και ποικιλία πανίδας και χλωρίδας που είναι χαρακτηριστική των βιομάζας του Cerrado και του Sertão.

Η περιοχή που είναι γνωστή ως κοιλάδα Capão, στο δήμο Palmeiras, είναι μία από τις πιο γνωστές πύλες για μονοπάτια και δραστηριότητες πεζοπορίας στην περιοχή. Περιέχει ένα μικρό χωριό (Caeté Açu) και μερικά πανδοχεία και κατοικίες διάσπαρτες κατά μήκος του διαμήκους άξονα.

Αυτό το σκηνικό επιλέχθηκε από μια οικογένεια από το Σαλβαδόρ για να εγκαταστήσει το καταφύγιό τους από την πολυάσχολη αστική ζωή τους. Η επιθυμία τους ήταν να βρουν έναν τόπο με προνομιούχες απόψεις που θα απομονώνονταν από άλλες κατασκευές, όπου θα μπορούσαν να αποκολληθούν τελείως από την καθημερινότητά τους.

Ο χώρος που απέκτησε διέθετε τα εν λόγω χαρακτηριστικά και βρισκόταν οκτώ χιλιόμετρα από το χωριό και μόλις 200 μέτρα από το eτης οδού, σε μια περιοχή γνωστή ως Bomba, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Branco Hill, τον πρωταγωνιστή του τοπίου, και την οροσειρά Candombá.

SOTERO Arquitetos

Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Η κατοικία ανεγέρθηκε σε ένα υπερυψωμένο κομμάτι γης μέσα στην κοιλάδα, δίπλα στη βαθύτερη έκταση ενός ποταμού. Το σπίτι είναι προσβάσιμο μέσω μιας πλαγιάς και αντιμετωπίζει το Branco Hill. Λίγο πάνω από το επίπεδο πρόσβασης, κάποιος έχει ήδη μια υπέροχη θέα στο τοπίο, το οποίο καλύπτει ολόκληρη την κοιλάδα και αντιμετωπίζει το λόφο.

Η εγκατάσταση του κτιρίου βασίζεται σε δύο αρχές: έναν όγκο που υπερυψώνεται πάνω από το έδαφος, προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή με την υγρασία του δαπέδου της κοιλάδας και η διατήρηση της τοπογραφίας. και τον ορισμό ενός όγκου ευθυγραμμισμένου κατά μήκος με την παρτίδα, του οποίου το στενό σχήμα εμποδίζει την εγκάρσια κατανομή του προγράμματος κατά μήκος των γραμμών των περιγραμμάτων.

Ως εκ τούτου, το σπίτι στεγάζεται σε μια μικρή περικοπή στην τοπογραφία στο οπίσθιο τμήμα της παρτίδας και προβάλλει πάνω από την πλαγιά, φτάνοντας σε απόσταση 3,5 μέτρων από το έδαφος στο πλέον απομακρυσμένο άκρο του από το σημείο αγκύρωσης.

SOTERO Arquitetos

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διανεμημένη σε έναν όροφο, το οικιστικό πρόγραμμα είναι άπαχο και αποτελείται από έναν κύριο τόμο και ένα παράρτημα. Περιλαμβάνει δύο σουίτες (το ένα μέσα στον κύριο όγκο και το άλλο, το εξωτερικό), μια βεράντα, ένα σαλόνι και μια κουζίνα που μοιράζεται ένα ανοιχτό περιβάλλον, ένα χώρο εξυπηρέτησης με μικρή τουαλέτα και μια αίθουσα άσκησης / διαλογισμού που συνδέεται με το μπλοκ που περιέχει την προσαρτημένη σουίτα. Ένας κήπος στον τελευταίο όροφο του κτηρίου εξυπηρετεί ως επιφυλακή με ανεμπόδιστη θέα.

Η ορθογώνια διάταξη, με τις λεπτές και ακριβείς γραμμές της, εμφανίζεται στα περισσότερα περιβάλλοντα. Ωστόσο, μία διαγώνια περικοπή στο πλάνο διακόπτει τη μονοτονία και μεταφέρει την ένταση στην εν λόγω καρτεσιανή διάταξη. Μέσω των λοξών προσόψεων που δημιουργούνται από αυτή τη γραμμή, δημιουργείται μια αίσθηση συνέχειας μεταξύ του κύριου τόμου και του παραρτήματος, καθώς αυτά ενώνονται.

Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ένα κενό στο κεντρικό τμήμα του σετ, ορίζοντας την είσοδο στον κύριο τόμο και στο παράρτημα. Αυτό το αίθριο είναι μια περιοχή προστατευμένη από υπερβολικό άνεμο που παρέχει τις κοινωνικές περιοχές με φιλτραρισμένο φυσικό φως. Αυτή η ρύθμιση μετατρέπει το κτίριο σε σημαντική αναφορά σε ανθρώπινη κλίμακα, σε σύγκριση με το τοπίο, δεδομένου ότι το μνημειώδες εξωτερικό περιβάλλον κάνει οποιοδήποτε στοιχείο που σχετίζεται με αυτό να μοιάζει μικροσκοπικό.

SOTERO Arquitetos

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Ο σχεδιασμός του σπιτιού επηρεάστηκε έντονα από τους περιορισμούς σκοπιμότητας όσον αφορά τόσο την κατασκευή όσο και τα υλικά. Αρχικά, η γλάμα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τα κατασκευαστικά στοιχεία, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε λόγω δυσκολιών με την εφοδιαστική, καθώς τα μεγάλα φορτηγά θα είχαν σκληρό χρόνο ελιγμούς στην τραχιά περιοχή.

Η επιλογή οπλισμένου σκυροδέματος ήταν η μόνη που έμεινε μετά την διαπίστωση ότι τα υλικά έπρεπε να παραδοθούν σε μικρές ποσότητες τη φορά, παρόλο που αυτό θα εμπόδιζε την εκτέλεση του έργου.

Το προτεινόμενο δομικό σύστημα επεδίωξε να αποφευχθεί η διατάραξη της αρχικής τοπογραφίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να μειωθεί ο αριθμός των σημείων υποστήριξης του κύριου τόμου. Δύο κυλινδρικοί στύλοι υποστηρίζουν δύο ανεστραμμένες δοκοί που διασχίζουν το σπίτι κατά μήκος, δημιουργώντας ένα πρόβολο πέντε μέτρων. Οι εν λόγω δοκοί υποστηρίζουν επίσης, με τη βοήθεια μεταλλικών ράβδων, την πλάκα οροφής της κύριας βεράντας.

Το εν λόγω σύστημα αποδεικνύεται ότι είναι ένα ισχυρό οπτικό χαρακτηριστικό του σπιτιού και προσφέρει ελαφρότητα στη ρύθμισή του. Επιπλέον, οι πλάκες χωρίς δοκάρια έγιναν το πολύ φινίρισμα της οροφής, απομακρύνοντας ένα δεύτερο στρώμα υλικών και επιτρέποντας τη χρήση πλαισίων από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

SOTERO Arquitetos

ΥΛΙΚΑ

Η επιλογή των υλικών για το σπίτι διατηρήθηκε στενή σχέση με την περιοχή. Αρχιτεκτονικό οπλισμένο σκυρόδεμα αναφέρεται ως "ανθρωπογενής πέτρα".Σε αυτό το έργο ενσαρκώνει το πνεύμα των βράχων από την περιοχή και χρησιμοποιείται σε ρουστίκ μορφή ως αυθεντικό μέρος της σύνθετης διαδικασίας που απαιτείται όταν κτίζεται σε απομακρυσμένη θέση.

Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να καταλάβει πώς τα υλικά ενεργούν ως πρωταγωνιστές σε αυτόν τον σχεδιασμό, παρατηρώντας τη σχέση μεταξύ του σκυροδέματος που βρέθηκε στη δομή και των τοίχων και του ξύλου των πλαισίων, των εξωτερικών πάνελ, του δαπέδου και της επίπλωσης. Είναι ενδιαφέρον να διερευνηθεί η χρονική όψη των εν λόγω υλικών, καθώς η συμπεριφορά κάθε στοιχείου κατά τη διάρκεια των ετών θα μετατρέψει το αρχιτεκτονικό σύνολο σε ένα στοιχείο ενσωματωμένο στο τοπίο. Το σκούρο σκυρόδεμα, το παλαιό ξύλο και ο ώριμος εξωραϊσμός, θα χρησιμεύσουν ως μια δήλωση για το πώς η συμβίωση ανθρώπου-φύσης εξελίχθηκε αργά στο περιβάλλον της κοιλάδας.

SOTERO Arquitetos

Like this post? Please share to your friends:
Αφήστε μια απάντηση

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: